Exit Music

Lifestyle and more

Als ondernemer ga je regelmatig contracten aan. Het kan soms voorkomen dat je er, om welke reden dan ook, gaandeweg achter komt dat je eigenlijk van het contract af wilt. Er zijn veel denkbare situaties die zich voor kunnen doen waardoor je niet langer aan de afspraken kan of wil voldoen, of waarin je niet meer zit te wachten op de levering van de ander. De vraag is dan, hoe kom ik van een overeenkomst af? In dit artikel geven we drie mogelijkheden om van een rechtsgeldig contract af te komen.

Kan je van een getekende overeenkomst af?

Of je van een overeenkomst af kunt, zal per situatie anders zijn. Het is niet alleen afhankelijk van waarom je van het contract af wilt, maar ook wat je hebt afgesproken over het beëindigen van de overeenkomst en andere omstandigheden die zich voordoen. Daarnaast is het ook afhankelijk van het soort contract dat je hebt gesloten.

In Nederland kennen we een grote mate van contractsvrijheid. Dat houdt in dat je in veruit de meeste situaties zelf kunt bepalen wat je afspreekt. De wetgever heeft wel voor sommige overeenkomsten bepaalde regels bepaald. Zo zijn er regels voor arbeidsovereenkomsten, koopovereenkomsten en overeenkomsten van opdracht (freelance contracten).

In de regels voor de genoemde overeenkomsten zijn vaak bepalingen opgenomen over het beëindigen van de betreffende contracten. Maar, dankzij contractsvrijheid is het veelal mogelijk om afwijkende afspraken te maken over, in dit geval, het beëindigen van het contract.

Wat de regels over het beëindigen van een contract dan ook zijn, als je van een overeenkomst af wilt, zul je het contract moeten opzeggen, ontbinden of vernietigen.

Gerelateerd