Exit Music

Lifestyle and more

Zou jij wel in een monument willen wonen? Dat is niet zo gek, want het wonen in een monument geeft je status. Je kunt je visite op authentieke details in je pand wijzen, over de geschiedenis van je woning vertellen en je kunt je helemaal uitleven met een grootse inrichting. Maar ja, er komen ook wat nadelen bij het wonen in een monument kijken.

De haken en ogen bij het wonen in een monument

Het kan zijn dat je woning onder een beschermd stads- of dorpsgezicht valt. Dit houdt in dat de woning zelf geen monument is, het gaat dan alleen om het aanzicht. In de praktijk wil dit zeggen dat je in zo’n geval toestemming van de gemeente nodig hebt als je aanpassingen aan de gevel wil doen. En het reinigen van je gevel valt daar ook onder). Dit brengt de nodige bureaucratie met zich mee en je bent er ook niet zeker van dat de gemeente toestemming gaat geven.

Als je woning een monumentenstatus heeft, geldt dit voor het hele pand. Zowel de buitenkant als de binnenkant van je woning is beschermd en dat wil zeggen dat je niet zomaar de indeling mag aanpassen. Je kunt niet zonder toestemming twee kamers samenvoegen of een plafond verlagen.

De voordelen bij het wonen in een monument

Nu is het natuurlijk niet alleen kommer en kwel als je een monument aanschaft. Er zijn ook genoeg voordelen. Zo zijn er genoeg instanties die je helpen bij het onderhouden en bewonen van een monument. Monumentenwacht is er daar een van.

Bovendien kun je bij onderhoud en restauratie ook in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Met name het Restauratiefonds biedt goedkope leningen op dat gebied.

Daarnaast kun je voor rijksmonumenten ook bepaalde gemaakte kosten aftrekken via de inkomstenbelasting.

Laat je goed adviseren

Als je werkelijk van plan bent om een monument te gaan kopen, dan is het essentieel dat je je laat bijstaan door een expert, zoals een gespecialiseerd makelaar. Er zijn diverse monumentenmakelaars in Nederland en zij weten precies waar je op moet letten en rekening mee moet houden.

Gerelateerd