Exit Music

Lifestyle and more

Of een andere vogel. Want die gaat het in de winter niet gemakkelijk hebben. Wat heeft dat met jou te maken? Nou, veel. Zeker wanneer jij je hart, ziel en zaligheid in je tuin legt.

 

Je tuin valt of staat met veel pracht en praal in groen en andere kleuren. Al die begroeiing moet verzorgd en beschermd worden. Je eigen kleine ecosysteem aan huis! Wat een heerlijk idee is dat, nietwaar? Wanneer je nog een moestuin aanlegt ook, word jij helemaal zelfvoorzienend. Of grotendeels, dan. Met groenten en vruchten uit eigen tuin maak jij van jouw erf een waar paradijs voor jezelf. En natuurlijk voor degenen direct om jou heen, niet te vergeten.

 

Denk daarbij aan familie, vrienden en buren. Die zouden graag wortelen, aardbeien of appels uit jouw tuin of gaard willen. of er enkel willen zitten, zolang je het heel mooi hebt ingericht. En wie komen er nog meer langs? Nou, allerlei kleine vriendjes. Rupsen die vlinders worden. Lieveheersbeestjes. Misschien een enkele eekhoorn. Op bloemen komen de nodige bijen en hommels af. En vogels, niet te vergeten! In groten getale zelfs. Het is een drukte van jewelste in jouw tuin, we horen het al.

 

Wil jij dat ecosysteem graag in stand houden? Dan hebben we hieronder enkele handige tips voor je.

Bescherming

We richten ons vooral op vogels. Die hebben het heel erg naar hun zin in jouw tuin. Tenminste, in de warmere maanden. Komt de vorst eraan, dan vliegen ze naar het zuiden of gaan op zoek naar alternatieve voedselbronnen. In jouw tuin kunnen ze doorgaans namelijk gemakkelijk zaden vinden. of insecten die schadelijk zijn voor jouw planten en gewassen! Dus siert het je wanneer je besluit om een vogelhuis neer te zetten. Misschien wel meerdere. Zo zitten je gevederde vriendjes er warmpjes bij. En het hele jaar door zijn ze daarin veilig voor hun natuurlijke vijanden. Bijvoorbeeld de kat.

À la carte

Alles leuk en wel, maar een vogel komt op een lege maag de winter niet door. En de voedingsbronnen die we net beschreven gelden wel in de zomer maar in de winter wordt het lastig om zaden te pikken of insecten te verorberen die zelf al het hazenpad gekozen hebben. Wat nu gedaan?

 

Nou, geen paniek. al wat jij hoeft te doen is een of meerdere voederplanken opstellen. Verdeel daar wat zaden en vetbollen overheen en de vogels in jouw tuin kunnen de hele winter lang hun buikjes rond eten. Dat betekent ook dat ze in de zomer wederom jouw tuin uitkiezen om nare insecten tegen te gaan. En sowieso zullen ze voor flink wat levendigheid in de brouwerij zorgen! En dat wil je toch?

 

Gerelateerd